perjantai 13. tammikuuta 2017


Mitä on perusturvallisuus ja – luottamus elämää kohtaan?  

Kehityspsykologian mukaan se luodaan meihin jo varhain. Jo vauvaiässä (0-1,5 v.), muodostuu lapsen perusturvallisuus, joka on psyykkisen kehityksen ja terveyden kulmakivi. Kehitysvaiheen onnistunut läpikäyminen synnyttää lapsessa toivon tunteen ja uskon tulevaisuuteen. Tällöin lapsen on esimerkiksi helpompi sietää myöhemmin eteen tulevia pettymyksiä ja vastoinkäymisiä.

Jotain hengellisesti merkittävää tapahtuu tässä varhaisessa, mutta äärimmäisen tärkeässä, kehitysvaiheessa. Toisille se on nimenantojuhla, toisille pyhä sakramentti. Joillekin itsestään selvä perinne, toisille epäselvä rituaali.  

Jotakin kaste merkitsee, koska kasteessa kirkon jäsenyyden sai 69,8 % kaikista vuonna 2015 syntyneistä pienokaista.

Kaste ei ehkä ole merkittävä asia lapsen kehityspsykologian kannalta.  Silti kaste vaikuttaa siihen, miten ihminen elämän kokee. Se luo perusturvallisuutta liittäen ihmisen johonkin häntä suurempaan.
 
Siten inhimillinen ja jumalallinen kertomus kohtaavat. Yhteisen kertomuksen sisältö on anteeksianto hyväksyminen, rakkaus ja armo. Kertomus ei vain puhu näistä asioista, vaan saa ne aikaan. Melko vaikuttavaa!

Siksi voin todeta todeta, että kristityn identiteetti ja perusluottamus ovat vahvasti sidoksissa kasteeseen. Siksi jokainen päivä voi alkaa luottamuksesta Jumalaan. Jokainen päivä voi alkaa ja päättyä kasteeseen.
 
-Markus-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti